Permacultura: Ce este și care sunt principiile
Permacultura reprezintă un sistem de proiectare a habitatelor umane, îndeosebi a terenurilor agricole, care se aplică la orice scară și imită reziliența și diversitatea ecosistemelor naturale, sporindu-le în același timp și productivitatea.
Permacultura se află într-o relație de sinergie cu agricultura ecologică, căreia îi aduce în plus și noțiunea de design.
La nivel mondial sunt câteva sute de mii de practicanți de permacultură, pe toate continentele, care lucrează cu o gamă largă de proprietăți. În România, permacultura se află încă la început, însă în ultimii ani s-a constatat o dezvoltare rapidă.
Așa cum te-am obișnuit deja, pe MagazialuCostică.ro găsești nu doar utilaje agricole, accesorii utile pentru cultura ta, precum foarfeci pentru grădină sau echipamente moderne care contribuie la buna dezvoltare a plantelor tale, cum sunt plantatoarele, ci și informații prețioase despre agricultură și nu numai. Am discutat deja despre principalele culturi de toamnă, iar astăzi a venit rândul unui subiect destul de nou pe piața din România, dar suficient de interesant încât să stârnească curiozitatea multor agricultori și fermieri.
Cuprins
Ce este permacultura?
Permacultura (agricultura permanentă din engleză) a fost dezvoltată în anul 1978 în Australia. Aceasta reprezintă un set de practici agronomice concepute pentru a proiecta medii umane asemănătoare cu ecosistemele naturale.
Permacultura are la bază 3 principii:
- Grija față de pământ – este o chestiune sacră privită cu foarte mult respect. Astfel, pământul este singura planetă pe care o avem, reprezintă casa noastră, pe care trebuie să o îngrijim pentru a o avea;
- Grija față de oameni – grija față de tine și de cei din jurul tău este o nevoie de bază. Se consideră că fiecare om este bun și util într-un fel sau altul. De asemenea, s-a constat faptul că atunci când sunt mulțumiți, fericiți și într-o stare de recunoștință, oamenii fac lucruri bune. Cauza lucrurilor rele sunt lipsurile și frustrările.
- Împărțirea echitabilă – consumă doar cât ai nevoie și împarte cu ceilalți tot ce ai în plus și nu îți este necesar.
Așadar, principiul de bază a permaculturii este reprezentat de credința că prin aplicarea metodelor ecologice, într-un mod etic și responsabil, se poate crea mereu echilibrul perfect între om și natură, lucru indispensabil pentru viață de altfel.
Permacultura demonstrează că supraviețuirea omului este strâns legată de un tip de agricultură care poate rezista în timp și are un impact minim asupra mediului.
Istoria permaculturii
Inventatorii permaculturii au fost agronomul David Holmgren și savantul naturalist Bill Mollison. Teoria dezvoltată de ei a pornit de la cultivarea asociată a pepenilor, ierburilor, arbuștilor, ciupercilor și tuberculilor. Apoi și-au dat seama că autosuficiență alimentară nu poate fi asigurată fără a avea acces la pământ, astfel că cei doi oameni de știință au început să conceapă și să lucreze la strategii de achiziție a terenurilor, structuri contractuale și autofinanțare. Ușor, ușor permacultura a devenit un sistem uman global. Astăzi, în lume există mai multe academii care aplică și dezvoltă principiile permaculturii, însă cel mai important se află în Anglia și este compus din peste 1000 de membrii.
12 principii ale permaculturii de David Holmgren
David Holmgren a avut 12 idei originale cu privire la permacultura:
- Observă și interacționează – acordă-ți suficient timp pentru a observa natura înainte de a lua orice decizie sau înainte de a face vreo schimbare. De cele mai multe ori, doar observând, putem obține o mulțime de informații despre cum să construim grădina sau ferma pentru a se potrivi cu resursele deja existente.
- Captează și stochează energia – în natură, resursele apar doar în perioadele de vârf. Beneficiem de foarte multă lumină solară vara, iar iarna mai puțină. În unele locuri din țară există multe sezoane ploioase, iar în altele seceta. Permacultura este deosebit de importantă pentru a capta resursele precum apa de ploaie sau căldura solară, astfel încât ele să poată fi utilizate mai târziu.
- Obține randament – asigura-te, în mod constant, că ești recompensat pentru munca pe care o depui.
- Aplică autoreglementarea și acceptă păreri – asumă-ți răspunderea și fii deschis la sugestiile și criticile altora.
- Utilizează și valorifică resursele și serviciile regenerabile – natura are o abundență de resurse regenerabile pe care le putem folosi oricând. Învață cui să acorzi prioritate și încearcă să reduci consumul de resurse neregenerabile.
- Nu produce deșeuri – dacă prețuiești fiecare resursă pe care o ai la dispoziție și folosești totul cu ingeniozitate, poți fi sigur că nimic nu se irosește.
- Design atent la detalii – privește atent natura și societatea. De cele mai multe ori poți observa modele în lucruri precum modul în care sunt organizați stupii, aspectul unei coaje de melc sau alte lucruri cu un design inspirațional.
- Integrează, nu segregrează – permacultura presupune ca lucrurile să se sprijine reciproc și să lucreze împreună. Astfel, prin alăturarea corectă a diferitelor plante, animale și alte obiecte, poți profita de relațiile pe care le pot avea unul cu celălalt.
- Folosește soluții mici și lente – permacultura nu agreează schimbările mari făcute peste noapte. Astfel, efectuarea unor schimbări graduale și lucrul cu sisteme lente le face mult mai ușor de întreținut. Mai mult decât atât, ele tind să aibă un rezultat mai durabil.
- Valorifică diversitatea – comparativ cu agricultura convențională care se referă la monocultură, astfel încât mulți fermieri cultivă în mod tradițional una sau două culturi, permacultura are o mare diversitate. De reținut este faptul că un sistem divers este mai puțin vulnerabil la amenințări cum sunt dăunătorii, bolile și alte probleme.
- Folosește marginile – de cele mai multe ori, marginile sunt cea mai productivă și mai diversă parte a unui sistem. Acest lucru se bazează pe faptul că acolo unde se întâlnesc două lucruri diferite, se întâmplă cele mai interesante lucruri.
- Fii creativ și adoptă schimbarea – schimbarea este inevitabilă. Observă atent și intervin-o doar atunci când e momentul potrivit. Astfel, vei putea obține un rezultat pozitiv bazat pe schimbări.
Avantajele permaculturii
Permacultura are o mulțime de avantaje care o fac să fie alegerea ideală pentru oricine are pământ sau își dorește să cultive alimente. Principalele avantaje sunt:
Consumul redus de apă
Redu costurile facturilor la apă folosind apă uzată sau apă de ploaie. Pentru fermele mai mari acest lucru devine o adevărată modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor.
Reducerea costurilor
Permacultura este mult mai rentabilă decât dacă alegi să cultivi plantele în mod convențional. Astfel, nu ai nevoie să cheltui bani de pesticide sau îngrășăminte. Mai mult decât atât, sistemele de permacultura au nevoie de mai puțină întreținere. De cele mai multe ori tot ce trebuie să faci este să asiguri apă și uneori mulci.
Reducerea deșeurilor
Dacă folosești un sistem de permacultura, absolut nimic nu se pierde. Deșeurile de grădină, frunzele, resturile de masă și alte deșeuri pot fi transformate în îngrășământ sau în hrană pentru animale.
Economisirea forței de muncă
Din moment ce ai totul aranjat corect în grădina, dezvoltarea plantelor se va face de la sine. Așa cum spuneam și mai sus, grădinile de permacultura au nevoie de mai puțină întreținere.
Valori îmbunătățite
Practicând permacultura, vei dezvolta în mod natural mai multe valori etice și pozitive, cum ar fi să risipești mai puțin, să folosești doar atât cât ai nevoie, să reduci poluarea și să-i ajuți pe ceilalți. Vei promova viața verde prin utilizarea numai a îngrășămintelor și pesticidelor naturale.
Principiu ușor de aplicat
Sistemele agricole și terenurile existente pot trece rapid la principiile permaculturii. Oriunde poți cultiva alimente, vei putea folosi permacultura.
Gama diversificată
Permacultura permite unui fermier sau grădinar să aibă o gamă mai largă de culturi pe terenul lor. Aceasta oferă încrederea în sine de a putea crește orice dorești sau ai nevoie să consumi.
Categorii comune de permacultură
De când Holmgren a scris prima dată despre permacultura, o mare varietate de tehnici și practici au fost dezvoltate. Iată care sunt cele mai comune categorii ale permaculturii:
Agrosilvicultura
Agrosilvicultura este o combinație dintre agricultură și silvicultură. Această combină copacii sau arbuștii împreună cu animalele sau culturile. În permacultura, aceste două domenii aparent diferite, lucrează împreună pentru a crea sisteme mai durabile, sănătoase, productive și profitabile.
Agricultura forestieră reprezintă o metodă de permacultură ideală. La baza ei se află ideea de a folosi un sistem cu șapte straturi pentru a crea pădurea cu dublă utilitate. Astfel, aceasta include un strat de copaci, un strat inferior de copaci, un strat de arbuști, un strat erbaceu, rizosferă, un strat de acoperire a solului și un strat vertical. Acest concept este folosit și în cazul pomilor fructiferi, legumelor, ierburilor sau a altor plante utile pentru oameni.
Ceea ce au în comun toate tipurile de agrosilvicultură este că pot ajuta la îmbunătățirea producției agricole, la diversificarea veniturilor agricole și la asigurarea protecției și a altor beneficii culturilor.
Captura apei de ploaie și a apelor uzate
Decât să lași apa de ploaie să curgă în pământ, o poți strânge și stoca pentru a o folosi mai târziu. Această activitate întruchipează unul dintre principiile permaculturii –”captează și stochează energia”.
Pentru a colecta apa de ploaie, tot ce trebuie să faci este să conectezi un rezervor mare la burlanul tău care să colecteze această apă, în loc să o lași pur și simplu să se înmoaie în pământ și să se irosească.
O altă metodă de captare a apei este recoltarea apei pluviale. Diferă de recoltarea apei de ploaie prin faptul că se ocupă de colectarea apei pluviale din pâraie, scurgeri și alte căi navigabile în loc de pe acoperișuri.
O modalitate prin care fermierii pot crea un sistem de recoltare a apelor pluviale este realizarea unei cisterne sau a unui rezervor de apă la baza unui deal. Aceasta va prinde cea mai mare parte a apei care curge pe versantul dealului.
De asemenea, după ce colectezi apa te poți folosi de pompe de stropit pentru a o distribui plantelor!
Culturi intercalate
Cultura intercalată reprezintă o combinație între două sau mai multe specii de plante într-o zona. Acestea își produc efecte benefice una celeilalte. Spre exemplu, plantele însoțitoare pot fi ierburi aromatice, precum oregano, busuioc, usturoi sau ceapă, alături de culturi principale cum sunt cele de roșii, morcovi sau varză.
Bolile și dăunătorii urăsc mirosul multor plante cu parfum puternic. De asemenea, sunt plante care afânează solul și oferă o mulțime de beneficii.
Este esențial să fii atent la ce plante alegi să combini deoarece există și tipologii care nu se înțeleg între ele. Spre exemplu, morcovilor nu le priește dacă sunt plantați lângă mărar, iar marea majoritate a plantelor nu se dezvoltă bine dacă sunt plantați lângă fenicul.
Permacultura este singurul sistem de producție alimentară existent ce produce și este durabil. Principalul scop al permaculturii este de a proiecta un sistem în care se extrage mai multă energie de-a lungul vieții sale comparativ cu energia care trebuie introdusă.
Permacultura se află într-un continuu proces de dezvoltare și este adaptabilă. Fermierii care aleg acest sistem de producție caută în mod constant modalități mai eficiente și mai bune pentru a face lucrurile și pentru a înțelege mai bine natura.