LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Toamna este anotimpul perfect pentru a da startul unei culturi bogate de care să te bucuri primăvara. Există o gamă variată de legume pe care le poți planta în această perioadă într-un mod simplu și eficient. Culturile de toamnă sunt cele care suportă foarte bine vremea răcoroasă, astfel că pot fi plantate atât în aer liber, pe câmp sau în grădini, cât și în sere sau solarii.

Pregătește-ți gama de utilaje agricole, pluguri agricole și motocultoare pentru că primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a avea o cultură de toamnă de succes este să lucrezi pământul. Fie că ai o grădină mică sau o bucată mare de pământ, lucrările solului trebuie realizate cu foarte mare atenție. De asemenea, foarte important de menționat este și faptul că legumele specifice acestui anotimp pot fi plantate pe tot parcursul toamnei, până în luna noiembrie inclusiv.

Pregătirea solului pentru culturile de toamnă

Cei mai mulți dintre fermieri folosesc terenul pe tot parcursul anului, așadar cultivarea de toamnă nu face excepție. Pământul pe care se înființează aceste culturi trebuie să fie ușor drenabil, astfel încât să nu rețină umezeală foarte multă. Un alt lucru important, mai ales pentru culturile care sunt înființate afară, în grădini și pe câmpuri, constă în aplicarea îngrășămintelor. Iarna nu se pot aplica îngrășăminte în sol, astfel acest proces are loc toamna, atunci când se pregătește pământul. Nu trebuie să îți faci griji, căci îngrășământul nu își va pierde proprietățile din cauza umidității sau al zăpezii.

Eliminarea buruienilor și curățarea solului este un alt pas important. În cazul în care îl omiți, riști ca acestea să absoarbă nutrienții culturilor de toamnă din sol.

Toate aceste lucrări agricole le poți face mult mai repede și într-un mod mult mai eficient cu ajutorul unor tractoare noi. Astfel, înlocuiește modelul vechi sau suplimentează-ți flota de tractoare cu un model modern și actual de la MagazialuCostica.ro.

10 legume care pot fi cultivate toamna

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Există o gama destul de diversificată de legume care pot fi cultivate toamna, urmând să te bucuri de rodul lor primăvara. Cultivarea lor nu necesită o tehnică specială.

Ceapa verde

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Cei mai mulți dintre noi iubim ceapa verde, proaspătă și aromată de primăvara, iar pentru a te bucura de ea este bine să plantezi arpagicul toamna. În lunile octombrie și noiembrie este cea mai bună perioadă pentru înființarea culturii. Ceapa verde nu este pretențioasă la temperaturi, rezistă foarte bine și la 3-4 grade, însă preferă lumina, care contribuie la dezvoltarea ei. De asemenea, ea se dezvoltă foarte bine într-un sol argilos, iar dacă nu ai un astfel de pământ este recomandat să suplimentezi cantitatea de argilă și să formezi un mixt între ea și solul deja existent.

Prazul

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Prazul este una dintre legumele care se dezvoltă foarte bine la temperaturi scăzute, ceea ce înseamnă că toamna este anotimpul perfect pentru plantarea lui. Acesta se cultivă din răsaduri, care se plantează la o distanță de 15-20 de centimetri între rânduri. Reține și faptul că prazul are nevoie de multă lumina, dar și de apă suficientă pentru o dezvoltare optimă.

Broccoli

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Broccoli face parte din familia cruciferelor originale din Europa. Această legumă este înrudită cu conopida, care la rândul ei este o alternativă foarte bună pentru grădina de toamnă. Broccoli este o legume rezistentă la paraziți, bogată în vitamine și minerale. Acesta poate fi plantat atât în grădinile de exterior, cât și în sere sau solarii. Dacă alegi prima variantă, tot ce trebuie să faci este să acoperi planta atunci când vine frigul pentru a o proteja de temperaturile scăzute.

Salata verde

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Salată verde este foarte căutată primăvara, fiind îndrăgită de toată lumea. Aceasta are un conținut ridicat de vitamine și minerale și este foarte versatilă putând fi consumată în mai multe moduri. Salata verde are nevoie de temperaturi scăzute pentru a germina, iar din acest motiv specialiștii recomandă ca plantarea ei să fie făcută toamna. Semințele de salată verde se plantează la o adâncime mică, la o distanță de câțiva centimetri între ele și aproximativ 30 de centimetri între rânduri. Există soiuri care au nevoie de spațiu de dezvoltare, întrucât cresc foarte mult în lățime.

Morcovul

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Morcovii nu au nevoie de temperaturi ridicate, însă nu suportă nici temperaturile cu minus. Semințele morcovilor germinează la temperaturi de minim 5 grade Celsius. Spre exemplu, la 10 grade Celsius, ele germinează în 17 zile. Însă, experții ne spun că temperatura ideală pentru ca germinarea să aibă loc în 7 zile este cuprinsă între 20-25 grade Celsius. Pentru o creștere armonioasă, morcovii au nevoie de lumină cât mai multă. În ceea ce privește solul, ideal pentru morcovi este solul care are o fertilitate moderată, care este bine drenat și afânat. Preferatul morcovului este solul luto-nisipos, nisipos și aluvial.

Spanacul

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Spanacul este o legumă care crește și se dezvoltă foarte bine la temperaturi scăzute. El trece foarte bine peste iarnă, întrucât atunci când temperatura scade, planta are deja dezvoltată o rozetă de 5-6 frunze. Cultura de spanac trebuie irigată de 2-3 ori, cu o cantitate de 200-300 de metri cubi de apă la hectar. Prima irigare trebuie să aibă loc imediat după plantare, iar celelalte două runde în timpul dezvoltării plantelor. Spanacul este una dintre cele mai nutritive și valoroase verdețuri, fiind o sursă primară de fier, vitamina A și C. Fie că este folosit în salată sau gătit, spanacul poate fi recoltat de la începutul toamnei și până târziu în sezon.

Mazărea

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Mazărea poate fi cultivată fără probleme chiar la începutul toamnei. Înainte de plantare, solul trebuie să fie foarte bine curățat, nivelat și fertilizat cu îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu. Un alt lucru foarte important pe care trebuie să-l cunoști este că mazărea nu suportă gunoiul de grajd atunci când este semănată. Însă, pe măsură ce planta se dezvoltă, se pot adăuga îngrășăminte naturale, în cantități mici. Mazărea are un conținut caloric redus, un aport de proteină mare și o cantitate redusă de grăsimi. Printre principalele beneficii pe care le are pentru sănătate sunt: digestie eficientă, prevenirea problemelor digestive, controlul glicemiei, protecție împotriva bolilor cronice.

Rucola

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Cea mai bună și gustoasă rucola se obține în perioadele cu temperaturi mai scăzute, adică toamna și primăvara. Rucola are o mulțime de proprietăți nutritive și aduce multe beneficii semnificative pentru organismul uman: prevenirea bolilor cardiovasculare este unul dintre beneficiile importante ale consumului de rucola, datorită conținutului său de vitamina K și antioxidanți, îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar, prevenirea anemiei, întărirea oaselor fragile.

Țelina

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Țelina este o plantă rădăcinoasă destul de sensibilă la căldură, așadar se poate cultiva toamna fără probleme. Țelina a fost folosită încă din timpuri vechi ca medicament, fiind considerată unul dintre cele mai bune calmante nervoase. Astăzi, țelina este folosită în multe rețete culinare datorită savorii ei incontestabile. Consumul regulat de țelină are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acestea ajută la controlul tensiunii arteriale, reduce inflamația, scade riscul de cancer, susține sănătatea sistemului cardiovascular și contribuie la controlul glicemic.

Ridichiile

Culturi de toamnă: 10 legume ideale pentru sezonul rece

Ridichiile de toamna au nevoie să fie plantate într-un pământ ușor, care se drenează ușor și care este bogat în potasiu și sărac în azot. Pentru fertilizarea lui poți folosi cenușa rezultată din arderea lemnului, în cantități reduse. Ridichiile sunt legume crucifere care conțin o serie de nutrienți foarte importanți pentru organism. Consumul lor contribuie la tratarea afecțiunilor urinare și renale, reglează nivelul zahărului din sânge, previne bolile cardiovasculare și îmbunătățește imunitatea organismului.

Pe lângă faptul că sunt gustoase, legumele de toamnă sunt și benefice pentru organismul uman. Consumându-le, îi dăm acestuia aportul de vitamine și minerale care îl ajută să se adapteze anotimpului răcoros. Sunt ușor de plantat, nu au nevoie de o îngrijire atentă și suportă temperaturile schimbătoare ale toamnei. Așadar, nu mai sta pe gânduri! Profită de ofertele magazinului nostru și spor la treabă!