Cuprins
Alegerea Materialului Lemnos
Lemnul de esență tare, cum ar fi stejarul, este ideal pentru realizarea acestui scaun rustic.
În principiu, puteți utiliza și rasinoase, cum ar fi pinul, dar trebuie să știți că lemnul de conifere poate exuda rășina.
Este o idee bună să folosiți o bucată din trunchiul inferior, cu gulerul rădăcinei intact, astfel încât baza scaunului să devină puțin mai largă în spre partea de jos și, prin urmare, mai stabilă.
Echipament De Protectie
Siguranța este pe primul loc: trebuie să vă luați întotdeauna măsurile de precauție adecvate atunci când utilizați un ferăstrău cu lanț. Purtați ochelari de protecție sau o protecție a feței și folosiți o anumită formă de protecție împotriva zgomotului, cum ar fi dopurile pentru urechi sau chiar căști. Mâinile pot fi protejate de mănuși de lucru, iar picioarele de pantaloni cu protecție la tăiere și cizme cu inserții de protecție anti-tăiere.
Dacă utilizați un ferăstrău electric STIHL, nu veți avea nevoie de niciun fel de protecție împotriva zgomotului.
Puteți afla mai multe despre echipamentul deprotecție atunci când utilizați un ferăstrău cu lanț aici.
Vă rugăm să rețineți că în unele țări pot exista cerințe specifice pentru echipamentul individual de protecție și trebuie să fiți conștienți de faptul că echipamentul de protecție nu reprezintă un substitut pentru munca în condiții de siguranță. Prin urmare, citiți întotdeauna instrucțiunile de utilizare ale instrumentului pe care îl utilizați.
Puteți afla mai multe despre utilizarea ferăstrăului cu lanț în siguranță pe blog-ul nostru.
Pasul 1: Materiale necesare pentru un Scaun din Lemn Masiv.
- Buștean (uscat, diametru 35 cm, inălțime 70-100 cm, cu sau fără scoarță, în funcție de preferință)
- Motofierăstrău (drujbă) STIHL, va recomandam urmatoarele modele:
- Inspirație 🙂
- Ruletă pentru măsurători.
- Angle grinder
- Cretă cerată/creion de tâmplărie
Acestea sunt toate materialele necesare pentru realizarea unui scaun din lemn masiv.
Pasul 2: Trasarea marcajelor pentru spatar si sezut:
Depinde de Dvs. dacă veți folosi un buștean cu sau fără scoarță pentru a vă face scaunul.
Dacă preferați aspectul scorțos, ar trebui să alegeți un copac proaspăt tăiat, astfel încât coaja să fie încă fixată ferm. Rețineți că nu este întotdeauna ușor să marcați bucățile de lemn cu scoarță. Dacă preferați să folosiți trunchiul decojit, va trebui să eliminați scoarța înainte de a începe să lucrați, de exemplu folosind o unealtă specială pentru decojire de la STIHL.
Înainte de a începe tăierea, va trebui să măsurați trunchiul și să marcați unde vor fi făcute decupajele. Desenați o linie dreaptă pe partea superioară a trunchiului pentru a arăta unde va fi spătarul scaunului.
Spătarul trebuie să se încline într-un unghi ușor față de suprafața de așezare, deci nu așezați linia prea aproape de mijlocul trunchiului, altfel puteți ajunge la final să realizați un scaun prea mic.
Apoi marcați nivelul scaunului pe marginea trunchiului, la o înălțime de aproximativ 45 cm.
Sigur că toate dimensiunile vor fi calculate la scară în funcție de dimensiunea bucății de buștean.
Pasul 3: Incepeti decuparea spatarului si a sezutului:
Acum puteți începe tăierea spătarului și a șezutului. Nu tăiați până la capăt: opriți-vă când ați parcurs aproximativ două treimi din decupaj, astfel încât să puteți manevra ușor butucul în timp ce continuați și să lucrați la baza scaunului, fără a se răsturna.
Faceți tăieturi pentru scaun și spătar, dar tăiați doar aproximativ două treimi din decupajul complet.
Pasul 4: Marcati portiunea ce urmeaza a fi decupata din baza:
Acum marcați secțiunea ce va fi decupată din baza scaunului. Mai întâi marcați punctele de final ale tăieturii, apoi legați punctele într-e ele. Utilizați o nivela cu bulă de aer pentru a vă asigura că liniile de ghidaj sunt trasate corect.
Unghiul fiecărei tăieturi descendente depinde de dvs., dar asigurați-vă că decupajul este poziționat astfel încât scaunul să rămână stabil.
Utilizați un creion și o nivelă cu bulă de aer pentru a marca secțiunea ce urmează a fi decupată din acest scaun de lemn.
Pasul 5: Inlaturati bucata decupata:
Începeți cu tăierea care este paralela șezutului, apoi decupați capătul inferior al elementului care se înclină puțin în sus. Tăierea finală pe care o faceți ar trebui să fie una verticală, astfel încât blocul de lemn să cadă cu ușurință din locașul creat fără niciun efort.
Utilizați motofierăstrăul (drujba) STIHL pentru finalizarea secțiunii din baza scaunului de lemn.
Pasul 6: Marcati decupajul din partea frontala a bazei:
Vă recomandăm, de asemenea, să decupați o bucată din partea din față a bazei pentru a îmbunătăți aspectul scaunului. Utilizați un boloboc pentru a vă fi mai ușor să marcați o linie înclinată ușor spre centrul scaunului.
Utilizați un boloboc și un creion pentru a marca decuparea părții frontale a bazei.
Pasul 7: Decupati elementul frontal al bazei:
Asigurați-vă că lama nu atinge pavajul în timp ce decupați partea din față a bazei. Pentru a preveni acest lucru, puteți utiliza un palet de lemn ca suport sau așezați lemnul într-un suport special înainte de a vă apuca de lucru.
Utilizați ferăstrăul cu lanț pentru a tăia partea din față a bazei.
Pasul 8: Finisati marginile prin mici decupaje in unghiuri diferite.
Înainte de a continua, întoarceți scaunul din lemn cu capul în jos și fixați-l pe marginea superioară, astfel încât să puteți realiza două tăieturi pe secțiunea de decupare – câte una pe fiecare parte. Aceasta netezește marginile și îmbunătățește aspectul scaunului.
Indicație: Folosiți partea inferioară a fierăstrăului pentru a face tăieturile. Dacă utilizați partea superioară, există riscul ca marginile să se desprindă.
Finisați marginile pentru un scaun din lemn mai bine definit.
Pasul 9: Dati fomra spatarului:
Întoarceți bucata de lemn în direcția corectă, astfel ca baza să fie în partea de jos. Acum puteți folosi ferăstrăul pentru a decupa spătarul. Ca ghidaj, utilizați tăietura neterminată din partea din față a spătarului aflată pe direcția șezutului.
Utilizați ferăstrăul cu lanț pentru a decupa o parte din spătar.
Pasul 10: Finalizati taieturile pentru spatar si sezut:
Acum finalizați tăieturile de pe spătar și șezut. Veți putea apoi să îndepărtați cu ușurință bucățile de lemn rămase.
Finalizați tăieturile de pe scaun și spătar.
Pasul 11: Finisati muchiile si suprafetele:
Ca ultim pas, puteți utiliza un șlefuitor pentru a netezi scaunul pentru a crea o suprafață netedă și uniformă, în funcție de preferințele dvs.
Finisați aspectul scaunului după preferințe.
Gata! Ai reușit să faci un scaun din lemn masiv ”handmade”!
Creația ta este gata de utilizare. Recomandăm tratarea cu soluții speciale pe bază de ceară pentru protejarea lemnul timp îndelungat.