Tipuri de ingrasamant
Pentru orice agricultor, solul este cel mai important element. Fara o pregatire atenta a acestuia, legumele si plantele tale nu pot supravietui indiferent de cata ingrijire le oferi. Daca solul din gradina ta este fertil, nu trebuie sa te ingrijorezi prea mult in legatura cu tipul de ingrasamant pe care-l folosesti. Totusi, nu toti au norocul acesta; pamantul din gradina poate fi sarac in microelemente si nutrienti, iar cultura le nu va fi una prea bogata. Poti schimba acest lucru folosind ingrasamant, natural sau nu, in functie de plantele pe care le cultivi:
- Gunoiul de grajd. Este cel mai accesibil tip de ingrasamant si este potrivit pentru gradinile de legume. In general se imprastie pe pamant toamna, dar daca ai omis acest aspect poti face asta si mai tarziu. Desi este natural si eficient pentru plante, de foarte multe ori vei fi nevoit sa il imprastii de cateva ori pe an, pentru ca eficienta lui este de scurta durata.
- Ingrasaminte minerale. Acestea sunt disponibile in magazinele de profil si s-au dovedit a fi mult mai profitabile si eficiente pentru terenurile mari, unde imprastierea ingrasamintelor naturale poate fi dificila. Se gasesc sub forma de granule sau solutie lichida si vor apara plantele impotriva bolilor.
- Algele marine. Cu siguranta nu ai auzit de acest tip de ingrasamant foarte des, pentru ca nu multi agricultori il folosesc. Desi este extrem de eficient, poate fi dificil de procurat daca nu stai aproape de mare. In plus, este nevoie sa le cureti de sare si alte resturi marine inainte de a-l imprastia.
- Frunzele uscate. Din frunze uscate poti face cunoscutul “compost”, care este folosit pe timp de iarna pentru a hrani si proteja plantele. Procedeul este simplu si deloc costisitor: aduni frunzele si buruienile intr-un singur loc si le uzi periodic (daca nu ploua). Pentru a accelera procesul poti sa adaugi si bucatele de ziar sau resturi de legume si fructe. Dupa un timp, acest amestec se va transforma intr-un ingrasamant foarte bogat care poate fi folosit pentru orice planta. In plus, este complet natural.
- Gunoiul de pasari. Acest tip de ingrasamant nu este foarte popular datorita faptului ca este dificil de imprastiat pe sol. Totusi, este bogat si extrem de eficient pentru gradinile mici si mijlocii.
- Fertilizarea prin sistemul de irigare. Daca doresti sa faci totul fara prea mare efort, aceasta metoda este perfecta pentru gradina ta. Desi presupune costuri foarte mici si nici un efort, de multe ori solutia nu este distribuita uniform si vei observa zone in care plantele tale cresc mai incet. In acest caz, va trebui sa suplimentezi cu alt tip de ingrasamant aplicat direct pe sol.
- Ingrasaminte sintetice sub forma de granule. Daca nu ai o preferinta pentru ingrasamantul natural, aceste granule pot fi ideale pentru cultura ta. Se imprastie extrem de usor si sunt ideala pentru anotimpul rece. Indiferent de conditiile meteo, aceste granule se dizolva in sol treptat si pot mentine solul bogat timp de cateva luni. In plus, in comert vei gasi aplicatoare speciale pentru acest ingrasamant pentru a usura intregul proces. In continuare va vom prezenta 3 tipuri de ingramasinte:
- Ingrasamant gazon LandscaperPro Shade Special –> Continutul ridicat de fier ii ofera gazonului o culoare verde atragatoare si contribuie la combaterea muschiului din gazon.
- Ingrasamant gazon LandscaperPro New Grass –> Controleaza eliberarea azotului, asigurand o crestere echilibrata si o inradacinare buna.
- Ingrasamant plante Pro Everris Osmocote Exact –> Este recomandat a fi folosit pentru plantările târzii la plantele cu ciclu scurt de cultivare, oferă garanţie maximă pentru creşteri stabile şi calitate ideală a plantelor .
Afla mai multe despre fertilizatorii organici: