LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Intretinerea si prelungirea duratei de functionare a utilajului de pulverizare

Intretinerea si prelungirea duratei de functionare a utilajului de pulverizare

Şi Costică, la fel ca toţi oamenii, ştie că lucrurile funcţionează şi durează după grija care li se oferă. Cum le îngrijeşti, aşa le ai – şi utilajele, şi economiile, şi ogoarele, şi grădinile. Când vine vorba despre utilajele de pulverizare şi grija pe care le-o acordăm, întreţinerea acestora pare să fie o misiune grea, dacă nu ai la îndemână mijloacele potrivite. Dar tocmai pentru asta este Costică aici, pentru a te ajuta să dobândeşti cunoştinţele şi practicile care îţi fac misiunea uşoară şi accesibilă, pentru a te ghida în întreţinerea utilajului de pulverizare înainte şi după utilizare şi pentru a te ajuta să înţelegi cât de importante sunt verificările lunare.

Aşa că iată câteva elemente de bază în ceea ce priveşte întreţinerea utilajului de pulverizare:

ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE

1. Inspecția vizuală

La prima utilizare a utilajului o inspecţie vizuală este esenţială, pentru a te asigura că nu există fisuri sau deteriorări evidente:

  • Verifică furtunurile – inspectează cu atenţie în special conexiunile şi fitingurile, asigurându-te că nu au apărut niciun fel de tăieturi sau fisuri în timpul transportului sau al descărcării.
  • Verifică toate filtrele – desfăcându-le şi curăţându-le de orice fel de particule sau de praful care s-ar fi putut acumula până în momentul utilizării.
  • Verifică interiorul rezervorului – scoate capacul rezervorului şi asigură-te, uitându-te în interiorul lui, că nu există urme de praf, de insecte sau resturi de ambalaje care ar fi putut ajunge acolo.

2. Inspecţia motorului pe gaz

  • Verifică nivelul uleiului – în cazul în care pompa utilajului este acţionată de un motor cu gaz, trebuie să verifici nivelul uleiului, înainte de prima pornire. Pentru a învăţa cum se verifică nivelul uleiului de motor, consultă manualul producătorului.

Costică te sfătuieşte ca, după ce termini inspecţia vizuală, să pui puţină apă în utilajul de pulverizare, pentru a-l testa. În momentul în care apa trece prin sistemul, verifică-l, pentru a te asigura că nu există scurgeri!

ZILNIC, ÎNAINTE ŞI DUPĂ UTILIZARE

Pentru a nu fi luat prin surprindere de vreo defecţiune neaşteptată, poţi face o serie de verificări înainte şi după fiecare folosire zilnică a utilajului de pulverizare. Şi, pentru a evita amestecarea diferitelor substanţe chimice, este indicat să păstrezi întotdeauna curate rezervoarele şi instalaţiile sanitare ale utilajului.

1. Înainte de folosire – Inspecţia vizuală:

  • Verifică furtunurile şi fitingurile – examinarea rapidă a furtunurilor este esenţială, pentru a te asigura că nu există scurgeri, pentru că vibraţiile din timpul pulverizării pot slăbi fitingurile în timp.
  • Verifică filtrele – curăţarea după fiecare zi în care pulverizaţi împiedică înfundarea lor.

2. După folosire – Curăţarea:

  • Curăţă interiorul rezervorului – curăţarea substanţelor chimice din rezervorul utilajului o poţi face prin golirea acestuia şi umplerea cu apă curată.
  • Îndepărtează furtunurile, duzele şi pompa – foloseşte apă curată, pe care o treci prin tot sistemul utilajului de pulverizare (pompă şi conducte), astfel încât substanţele chimice folosite să nu se amestece cu alte substanţe pe care le vei folosi ulterior.

Costică te sfătuieşte să reţii că este posibil ca o curăţare a rezervorului să nu fie necesară atunci când în ziua următoare foloseşti aceeaşi substanţă chimică. Totuşi, stocarea anumitor substanţe chimice nu trebuie să depăşească un inerval de timp prestabilit, deoarece ar putea fi corozive sau dăunătoare – detalii privitoare la acest aspect găseşti pe recipientul substanţei chimice folosite.

ÎNTREŢINERE LUNARĂ

Asigură-te că îţi revizuieşti lunar utilajul de pulverizare, pentru a putea depista în timp util eventualele piese uzate sau rupte. Revizia aceasta poate fi şi săptămânală, dacă foloseşti intens utilajul.

1. Verificarea filtrelor

Pentru rezultate optime ale utilajului de pulverizat, este posibil să fie necesară curăţarea cu atenţie sau chiar schimbarea filtrelor după fiecare lună de folosire – le poţi curăţa foarte uşor prin îndepărtarea lor şi curăţarea cu ajutorul unei maşini de spălat sub presiune.

2. Testarea duzelor

Asigură-te lunar că toate duzele de pulverizare funcţionează şi înlocuieşte acolo unde este cazul. Cea mai bună metodă de verificare, în cazul duzelor, este consultarea graficului producătorului, din care poţi afla ce cantitate de substanţă trebuie pulverizată dintr-o duză timp de un minut, la o anumită presiune. Testarea duzei se poate face în patru paşi simpli:

  • Localizează duza pe diagrama duzelor şi alege presiunea de pulverizare.
  • Plasează un recipient sub duză.
  • Lasă apă curată să treacă prin duză şi să se verse în recipient timp de un minut.
  • Compară cantitatea de apă din recipient cu cea indicată în graficul producătorului.

Costică te sfătuieşte să înlocuieşti o duză de pulverizare atunci când aceasta pulverizează mai mult de 10% din cantitatea iniţială de substanţă.

ÎNAINTE DE SEZONUL RECE

Atunci când ai grijă să pregăteşti utilajul de pulverizare pentru iarnă, ştii că e gata de folosire în primăvară şi, mai mult decât atât, previi deteriorările. Nu economiseşti doar timp, ci şi resurse. În numai patru paşi rapizi şi uşori îţi poţi pregăti utilajul de pulverizare pentru „hibernare”:

  • Goleşte-l de orice substanţă chimică.
  • Aeriseşte liniile instalaţiei, suflând aer prin ele.
  • Spală-l cu antigel.
  • Depozitează utilajul în condiţii corespunzătoare.

ÎNAINTE DE PRIMĂVARĂ

Dacă vrei să te lipseşti de avarii neaşteptate şi de muncă suplimentară pentru a le remedia, îţi poţi pregăti utilajul de pulverizare înainte de începerea sezonului de utilizare în şase paşi:

  • Desfăşoară o inspecţie vizuală.
  • Curăţă bine rezervorul.
  • Verifică motorul şi pompa.
  • Curăţă şi probează duzele.
  • Trece apă prin instalaţia utilajului de pulverizare.
  • Testează utilajul.

Îngrijirea şi mentenanţa utilajului de pulverizare înseamnă durată de utilizare a utilajului mai lungă, defecţiuni mai puţine şi rezultatele cele mai bune. Aşadar, dacă mergi pe mâna lui Costică şi îi urmezi aceste sfaturi simple, câştigi eficienţă maximă cu investiţie şi efort minim.