LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Tipuri de pluguri – Cum faci alegerea corecta?

Tipuri de pluguri – Cum faci alegerea corecta?

Una dintre cele mai importante activități agricole care are loc toamna este aratul. O arătură de toamnă realizată în mod corespunzător asigură succesul unei recolte calitative și cantitative, simplificând procesul de însemânare.

În realizarea acestui proces, fără îndoială, cea mai importantă unealtă este plugul. Acesta este folosit încă din cele mai vechi tipuri, din Antichitate, iar odată cu trecerea timpului, a luat forme diferite, asigurând astăzi un proces eficient și economic.

Pe piața din România există o gamă variată și diversă de pluguri, fiecare categorie având un scop diferit și potrivindu-se din punct de vedere funcțional cu un anumit tip de utilaj agricol. Dacă ești în căutarea plugului perfect, atunci trebuie să știi că primul lucru pe care trebui să-l faci este să calculezi anumiți factori, cum sunt duritatea solului, suprafața arată și cultura pe care vrei să o obții pentru a te asigura că faci alegerea corecta.

Așadar, ți-am pregătit un scurt ghid al cumăpărătorului în care vei regăsi principalele informații care te vor ajuta să alegi plugul potrivit nevoilor tale, ce îți va asigura o cultură cât mai performantă și o ușurare a muncii agricole.

Aratul pământului

Tipuri de pluguri – Cum faci alegerea corecta?

Înainte de a vorbii despre plug, trebuie să cunoști câteva lucruri și despre activitatea pe care o desfășori cu ajutorul lui și anume aratul. Procesul arăturii presupune tăierea și deplasarea laterală a brazdei de pământ, în același timp cu răsturnarea și mărunțirea acestuia. Arătura se poate efectua la anumite adâncimi, clasificându-se astfel în următoarele categorii:

  • Arătura superficială – are loc la o adâncime de 15-20 de cm
  • Arătura normală – are loc la o adâncime de 20-25 de cm
  • Arătura adâncă – are loc la o adâncime de 26-30 cm
  • Arătura foarte adâncă – are loc la o adâncime de 31-400 de cm
  • Arătura de desfundat – are loc la o adancime de 50-80 de cm

Cele mai importante caracteristici ale unui plug

Tipuri de pluguri – Cum faci alegerea corecta?

Atunci când te pregătești să achiziționezi un plug sunt câteva caracteristici generale ale acestuia de care trebuie să ții cont. Noi ți le vom prezenta, urmând ca tu să le adaptezi în funcție de nevoile tale.

Reversibilitate

Un aspect important este ca plugul pe care îl achiziționezi să fie reversibil, adică să se poată întoarce. Acest lucru va eficientiza lucrarea, deoarece el va sta pe o singură parte a vehiculului. În cazul în care plugul nu este reversibil, când vei ajunge la capătul parcelei de pamant și vei întoarce tractorul pentru a putea merge în celălalt sens, un spațiu considerabil va rămâne între cele două brazde întoarse. În schimb, dacă vei schimba brazdă lângă brazdă vei maximiza suprafața de teren arată.

Trupita și antetrupița

Trupita și antetrupita sunt părțile care răstoarnă brazda la final, întorcând complet solul, oferind astfel cele mai bune condiții pentru pregătirea unei culturi bogate și sănătoase.

Sistemul hidraulic

Sistemul hidraulic de ridicare, de coborâre și de întoarce a plugului este întâlnit la modele mai mari și mai performante de pluguri.

Modele mai mici nu dispun de astfel de sisteme, deoarece pot fi reglate manual.

Distanța dintre roți

Distanța dintre roți asigură o arătură optimă în ceea ce privește suprafața de sol. Brazdele trebuie întoarse una lângă alta, fără să existe spațiu între rânduri. De distanță trebuie să ții cont deoarece poți întâmpina situații în care distanța dintre rotile motocultorului sau tractorului este mai mare decât lățimea de lucru a plugului, iar atunci va rămâne spațiu între rânduri. De asemenea, dacă aceasta este prea mică, se vor suprapune brazdele.

Ambele situații trebuie evitate, iar din acest motiv este recomandat să ții cont ca distanța specificată în descrierea plugului să fie cât mai apropiată de cea dintre roțile vehiculului. În acest caz îți recomandăm pluguri rotative.

Plugul se alege în funcție de necesitățile pe care le ai, în funcție de tipul culturii, tipul solului și dimensiunea terenului. Citește în continuare pentru că vom discuta despre fiecare aspect în parte.

Plugul potrivit în funcție de tipul culturii

Pentru cultura plantelor de câmp poți folosi fără problemele un plug universal de destinație generală. În schimb pentru livezi, grădini, soluri aflate în pantă, vii sau alte tipuri de terenuri ai nevoie de un plug cu destinație specială.

Plugurile cu destinație speciala sunt special gândite și construite pentru fiecare tip de cultură, asigurând astfel o arătură corespunzătoare. În general, aceste pluguri asigură și alte procese, precum semi îngroparea și semi dezgroparea plantelor, afânarea solului și pășirea.

Plugurile pentru livezi sunt concepute pentru a se adapta cu ușurință, având posibilitate să reglezi fiecare trupiță pe adâncimea de care ai nevoie.

Pentru terenurile pe care vrei să construiești o livadă sau o cultură de viță de vie, va fi necesar un plug de desfundat. Aceste pluguri pot ara la adâncimi mari ce pot ajunge și până la 80 de cm.

Plugul potrivit ales în funcție de tipul solului

Tipuri de pluguri – Cum faci alegerea corecta?

În prezent există patru mari categorii de soluri și tot atâtea de pluguri potrivite pentru a le lucra.

  • Soluri cu duritate mare cu umiditate ridicată și terenurile mlăștinoase – pentru un astfel de sol este recomandată utilizarea unui plug prevăzut cu o coroană lamelară, care va mărunți foarte bine pământul, prevenind apariția bulăgirlor.
  • Soluri cu duritate medie și scăzută – pentru acest tip de sol este potrivit un plug cu o cormană normală, pentru că acesta asigură o arătură eficientă. Mărunțirea și fertilizarea acestuia se fac prin introducerea în pământ a resturilor vegetale și a îngrășămintelor.
  • Soluri în pantă – aici este necesară utilizarea unor pluguri reversibile care va răsturna brazda într-o singură direcție, asigurând răspândirea uniformă  îngrășămintelor și a apei.
  • Soluri mlăștinoase și argiloase – pentru ele este ideal plugul care are cormana lamelara, deoarece pământul nu se va lipi de plug, iar arătura poate fi făcută uniform.

Plugul potrivit în funcție de dimensiunea terenului

În funcție de dimensiunea terenului, ține cont de:

  • Dacă terenul pe care urmează să-l ari are mai puțin de 2000 de m2 este suficient să alegi un plug reversibil sau convențional.
  • Dacă suprafața pe care o ai de arat este mai mare de 1 hectar, îți recomandăm un plug clasic, care are cormana normală.
  • Dacă terenul se află într-o zonă greu accesibilă, plugul reversibil este opțiunea perfectă, pentru că oferă o manevrabilitate ridicată și nu consumă mult.

Produse recomandate:

  • Plug reversibil mecanic cu doua brazde, 19-23 cm – are o adâncime de lucru de 20 cm, lățimea brazdei cuprinsă între 19 și 23 de cm, distanța între trupițe de 50-60 cm, garda la sol de 50 cm și masa totală de 175 de kg. Dimensiunile plugului sunt de L x l x H: 145x92x107 cm.
Tipuri de pluguri – Cum faci alegerea corecta?
  • Plug reversibil hidraulic Unlu cu 3 brazde, 90-100 CP, cormane de 14 – este dispus cu un surub de forfecare care protejează plugul și tractorul de un eventual impact cu obstacolele îngropate, distanța mare între cadrul și sol care permite gestionarea unei cantități mari de resturi vegetale, cadru cu șuruburi, ceea ce înseamnă că structura principală a plugului nu este sudată, toate componentele sale fiind prinse împreună prin bolțuri pentru a  oferi rezistență maximă. De asemenea, plugul reversibil Unlu are și distribuitor hidraulic, cilindru reversibilitate plug și indicator lățime de lucru.
Tipuri de pluguri – Cum faci alegerea corecta?
  • Plug reversibil hidraulic UNLU, cu cormane lamelare cu fasii de 4 brazde, 120-150 CP – este un plug montat cu traversa frontală fixă, sistem de siguranță bolț, rindere cat III, sistem de reglare pentru lățimea de lucru mecanic în 4 trepte, memorare poziție și suport de parcare. Acest tip de plug este preferat de agricultorii din toată Europa datorită multitudinii de avantaje și de beneficii pe care le aduce pentru toate tipurile de sol.
Tipuri de pluguri – Cum faci alegerea corecta?

Consultă oferta noastră  de utilaje agricole și alege plugul potrivit nevoilor tale ținând cont și de specificațiile pe care le-ai citit.

Spor la treabă!