LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Cultura de zmeură: Plantare și îngrijire | Ghid complet

Cultura de zmeură: Plantare și îngrijire | Ghid complet

Cultura de zmeură este una de dificultate ușoară, care are rezultatele dorite numai dacă se respectă tehnologia de cultură și regulile de îngrijire ale plantei. Cultura de zmeură este profitabilă chiar și atunci când suprafața cultivată este de dimensiuni mici. Această cultură este recunoscută pentru rapiditatea cu care intră în rod, oferind astfel o producție impresionantă.

Zmeura face parte din gama de culturi profitabile pe suprafețe mici și medii de câteva sezoane și se pare că are continuitate, cererea de pe piață fiind din ce în ce mai mare. Ei bine, pentru a te asigura că ai o cultură de succes, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, este esențial să cunoști cât mai multe informații despre acest fruct, dar și să ai la îndemână cele mai bune utilaje pentru grădină. Despre toate acestea vom vorbi și noi astăzi, așadar hai să aflăm împreună cum poți avea o cultură de zmeură roditoare.

Zmeura – caracteristicile generale ale plantei

Zmeurul, denumit științific Rubus idaeus, este un arbust, membru al familiei Rosaceae Juss., genul Rubus, ce a fost inițial cultivat în secolul al XVI-lea, în Germania și în Anglia.

Frunzele acestuia sunt compuse din 3-7 foliole, dințate pe margini, verzi pe suprafața superioară și albicioase pe cea inferioară. Frunzele de zmeur sunt folosite proaspete sau uscate la prepararea ceaiurilor medicinale.

Florile zmeurului sunt albe și sunt compuse din 5 sepale, 5 petale și numeroase stamine, care prezintă o sursă importantă de nectar pentru albine.

Fructul se numește zmeură și este de culoare roșie, cu un parfum plăcut și un gust acrișor aromat.

Zmeura este foarte bogată în nutrienți necesari pentru buna funcționare a întregului organism. Aceasta conține magneziu, potasiu, fosfor, cupru și mangan. În ceea ce privește vitaminele, zmeura oferă organismului vitamine esențiale, precum vitamina C, vitamina K, vitamina E și vitamina B. O altă caracteristică a zmeurii este densitatea sa scăzută de calorii, astfel că o ceașcă întreagă de zmeură oferă numai 64 de calorii.

Tipuri de zmeură

Principalele soiuri de zmeură cultivate pe teritoriul țării noastre se clasifică după perioada de fructificare, astfel:

Fructificarea de vară

 • Ruvi – este un soi cu tufe cu tulpini înalte, groase și cu vârfuri arcuite. Fructele sunt mari și au în medie 3,5 g. Culoarea lor este roșu aprins, sunt foarte aromate și au un gust dulce acidulat;
 • Cayuga – este un soi viguros, care are tufa formată din numeroase tulpini erecte și arcuite în vârf, ce ulterior se dezvoltă într-o tufă bogată. Fructele acestui soi sunt de mărime medie, de formă sferice și au o culoare roșie-carmin. Gustul lor este plăcut, aromat și acidulat;
 • Citria – este un soi românesc cu o greutate medie a fructelor care variază între 2-3 grame;
 • Veten – soi cu tulpini groase și rigide, iar fructele au o greutate de 2-3 grame. Culoare lor este roșu închis, iar aspectul este mat;
 • Rubin Bulgăresc – este un soi care se caracterizează prin înălțimea de 2-3 metri pe care o atinge, fructele mari, de 3-5 grame, culoare roșie, suculente și ușor acidulate. Aroma lor este discretă;
 • Norna – este un soi viguros, cu tulpini groase și ușor spinoase. Fructele au o greutate de 2-3 grame, de culoare roșu închis și aspect mat.

Fructificarea remontată, de vară-toamnă

 • Vely – este un soi de vigoare a tufei mijlocie-mare, cu tulpini groase și tufe erecte. Fructele sunt mari, de 3-4 grame, au o culoare roșie-rubinie și un aspect mat.
 • Polka – este un soi cu o vigoare mare a tufei, tulpini groase și creștere erectă. Fructele sunt mari de 3-4 grame, au o culoare roșu închis și aspect lucios. Polka este unul dintre cele mai căutate, cultivate și apreciate soiuri de la noi din țară.
 • Heritage – este un soi viguros, caracterizat de tulpinile groase, înalte și erecte, care se susțin singure. Fructele au mărimi variabile, culoare roșu închis și cu aspect lucios. Gustul lor este bun, puțin suculent și sunt rezistente.

Factori ecologici pentru cultura de zmeură

Cultura de zmeură: Plantare și îngrijire | Ghid complet

Factorii ecologici limitativi pe care trebuie să-I ai în vedere în înființarea culturii de zmeură sunt:

Solul

Pentru a crește și a se dezvolta, cultura de zmeură are nevoie de un tip de sol specific. Solurile recomandate sunt cele lutoase sau nisipo-lutoase, ușoare, aerate și bine drenate, care au capacitatea de a reține apă. De asemenea, este important ca solul să fie bogat în humus și să aibă o reacție slab acidă.

Pentru cultura de zmeură nu sunt potrivite solurile grele, reci sau sărace în elementele nutritive ori cele care nu dețin un sistem de drenaj adecvat. Totodată, solurile calcaroase uscate, pietroase sau nisipoase cu drenaj deficitar, nu sunt potrivite.

Reacția solului – zmeurul preferă solurile cu un Ph de 5.5-6.5, însă suportă și un ph cuprins între 4.5-7.5.

Temperatura

Cultura de zmeură are cerințe reduse în ceea ce privește temperatura, iar acest lucru se datorează caracteristicilor speciilor de zmeură sălbatică, provenite din zonele muntoase.

Așadar, în timpul sezonului de creștere, zmeura preferă temperaturile moderate, cuprinse între 17 și 23 de grade Celsius. Temperatura minimă acceptată este de 5 grade Celsius, iar cea maximă de 28 de grade Celsius.

Umiditatea

În ceea ce privește umiditatea, zmeura prezintă cerințe ridicate. Aceasta se dezvoltă foarte bine în zonele în care sunt precipitații anuale de peste 700 mm, distribuite în mod corespunzător pe parcursul lunilor. Pe măsură ce fructele se maturizează, zmeura are nevoie sporită de apă, atât în sol, cât și în atmosferă.

Lumina

Cultura de zmeură are cerințe ridicate și în ceea ce privește cantitatea de lumină. Plantele care au parte de mai multă lumina produc fructe mai bine colorate, mai gustoase și mai aromate.

Înființarea culturii de zmeură

Culturile de zmeură se înființează pe terenurile plane sau cu o înclinație slabă. De asemenea, fiind o cultură iubitoare de lumină, zmeura preferă terenurile cu expoziție sudică, sud-vestică și sud-estică.

Pregătirea terenului

După ce ai ales terenul care întrunește condițiile enumerate mai sus, poți începe pregătirea lui. Ei bine, ai în vedere ca terenul să nu fie infestat cu buruieni perene greu de combătut, precum pirul, susanul, mohorul sau pălămida.

După eliberarea terenului de cultura anterioară, se realizează desfundarea acestuia la aproximativ 40 de cm. Toamna, înainte de a planta cu aproximativ o lună, poți efectua și o arătură de 30-35 de cm. După această etapă, se realizează fertilizarea de bază adăugând îngrășăminte organice sau complexe.

După 3-4 săptămâni de la arătură, se efectuează discuitul cu ajutorul unei grape cu discuri în două sensuri pentru a mărunți solului. Apoi se efectuează următoarele lucrări:

 • Nivelarea terenului
 • Pichetarea terenului
 • Marcarea rândurilor
 • Efectuarea gropilor pentru plantare.

În realizarea acestei prime etape îți va fi necesară și o motosapa.

Plantarea zmeurei

Cultura de zmeură: Plantare și îngrijire | Ghid complet

Plantarea zmeurei se realizează în timpul repausului vegetativ, excepție făcând perioadele în care temperatura scade sub 5 grade Celsius. Perioada optimă de plantare a zmeurei este primăvara devreme sau toamna târziu.

Distanța de plantare a zmeurei

Distanțele de plantare variază în funcție de sistemul de lucrări pe care l-ai făcut atunci când ai pregătit solului. Astfel:

 • Plantarea pentru recolta manuală – distanța trebuie să fie de 2,5-3,0 metri între rânduri și 0,5 metri între plante pe rând;
 • Plantarea pentru recolta mecanizată cu combină – 4,0 metri între rânduri și 0,5 metri între plante pe rând.

Plantarea zmeurei de toamnă și primăvară se face în gropi de 40 cm lungime și 40 cm lățime cu 30 cm adâncime.

Sistemele de susținere

Sistemele de suport pentru zmeură se realizează în funcție de dimensiunea plantațiilor și sunt de 3 tipuri:

 • Spalieri
 • Tutori
 • Araci

Cel mai utilizat tip de susținere pentru cultura de zmeură pe spalier este cel compus din două rânduri de sârme duble, cu distanțiere pentru ajustarea spațiului dintre sârme. Sârmele spalierului sunt cele care susțin tulpinile zmeurului.

Cultura de zmeură: Plantare și îngrijire | Ghid complet

Lucrări de întreținere a culturii de zmeură

Lucrările de întreținere ale culturii de zmeură sunt foarte importante pentru că asigură o dezvoltare optimă a culturii și obținerea unei recolte sănătoase și bogate. Iată care sunt acestea:

Îngrijirea solului

Un lucru foarte important constă în menținerea unui sol curățat de buruieni. Înaintea de apariția drajonilor, primăvara devreme, este esențial să efectuezi o prașilă superficială de-a lungul rândului, urmată imediat de o erbicidare preemergentă.

În timpul perioadei de vegetație, mai poți aplica 1-2 tratamente cu erbicide pentru zmeură, în funcție de nevoile culturii.

Irigarea culturii

Zmeura are un sistem radicular superficial, care nu tolerează excesul de apă, nici măcar pe cel temporar. Din acest motiv, irigarea se realizează folosind cantități mici și dese de apă, pentru asigurarea unei umidități moderate și constate în primii 20-30 cm din sol.

Irigarea culturii de zmeură se poate realiza prin:

 • Instalații de udare suspendate pe sistemul de susținere a plantelor;
 • Micropresiune – prin folosirea unor instalații fixe de aducțiune a apei sub fiecare rând. Acestea dispun de emițătoare de apă suspendate deasupra plantelor și în acest fel de realizează o udare uniformă, mai ales sub rânduri.

Fertilizarea culturii de zmeură

Fertilizarea culturii de zmeură se poate realiza astfel:

 • Fertilizarea anuală – presupune aplicarea unor îngrășăminte complexe în perioada de început a lunii martie;
 • Fertilizarea fazială – se administrează culturii prin sistemul de irigare;
 • Fertilizarea punctuală – se aplică îngrășămintele direct pe frunzele plantei.

Tăierile de întreținere

Pentru întreținerea culturii de zmeură sunt necesare câteva tunderi:

 • După recoltare, tulpinile care au rodit se elimină, iar cele noi se dirijează pe sârmă;
 • Primăvara, se păstrează câte 10-12 tulpini de metri liniari, aproape de axa rândului, iar restul trebuie eliminate. Vârfurile tulpinilor se scurtează la 20 cm deasupra celui de-al doilea cuplu de sârme;
 • La soiurile care produc și în toamna pe drajonii din același an, trebuie să se îndepărteze zona apicală a tulpinilor deasupra unui mugure viabil;
 • Atunci când drajonii au crescut trebuie să fie răriți, păstrând doar 10-12 tulpini pe metru liniar;
 • Atunci când tulpinile păstrate ating 100-120 cm, de îndepărtează o mică porțiune din vârful de creștere, stimulând astfel formarea rodului.

Pentru această etapă asigură-te că ai la îndemână foarfeci pentru grădină ascuțite.

Recoltarea și depozitarea zmeurei

Cultura de zmeură: Plantare și îngrijire | Ghid complet

Imediat după ce se coace, zmeura trebuie recoltată. Zmeura este o plantă cu fructe perisabile, astfel că recoltarea se realizează direct în casolete. Pe durata întregii perioade de maturare, care, în funcție de soi, durează între 20-30 de zile, recoltarea se realizează la un interval de 2-3 zile.

Este recomandat ca recoltarea să se facă dimineața, după ce s-a lăsat rouă, și să se evite perioadele cu temperaturi ridicate din timpul amiezii. După recoltare, fructele trebuie păstrate în spații frigorifice până la momentul livrării.

Zmeura poate fi consumată în stare proaspătă sau în diferite preparate, precum sucuri, dulceață, gem, prăjituri sau congelată.

Bolile și dăunătorii culturii de zmeură

Cultura de zmeură: Plantare și îngrijire | Ghid complet

Nu putem încheia acest ghid al culturii de zmeură fără să amintim și principalele pericole. Ei bine, cele mai comune boli ale culturi de zmeură sunt:

 • Antracnoza zmeurului – Elsinöe venetă (Burkholder) Jenk – apare pe lăstarii tineri și pe frunze și se manifestă cu pete roșii purpurii sau cenușii-albicioase;
 • Făinarea zmeurului și murului – Sphaerotheca macularis – se caracterizează prin apariția unor pete mosaic pe frunze, acoperite de un înveliș albicios;
 • Rugina zmeurului – Phragmidium rubi idaei (Pers.) Karsten – se manifestă prin apariția unor pete galbene pe partea superioară a frunzei, urmate de pustule de culoare galben-portocalie pe partea inferioară.

Dăunătorii culturii de zmeură sunt:

 • Gărgăriţa – Anthonomus rubi;
 • Gândacul mic al florilor de zmeur – Byturus tomentosus Fabf. sin. Trixagus tomentosus F.;
 • Păduchele galben al zmeurului – Amphorophora idaei Borner;
 • Păduchele verde al zmeurului – Aphis idaei Van der Goot.

Bolile și dăunătorii culturii de zmeură se pot combate din respectarea cu strictețe a lucrărilor agrotehnice și monitorizarea culturii.

Spor la treaba!