LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

Rotația culturilor: Importanță, tehnici și sfaturi utile

Rotația culturilor: Importanță, tehnici și sfaturi utile

Rotația culturilor sau asolamentul reprezintă împărțirea unui teren agricol în mai multe sole sau părți, care anual sunt însămânțate cu un anumit tip de plantă, iar în anii următori, fiecare plantă va fi repartizată, succesiv, pe o solă diferită.

Numărul anilor în care o plantă poate fi cultivată pe aceeași solă diferă în funcție de specia din care face parte, astfel că rotația culturilor de câmp sau a celor legumicole vor fi diferite, din punct de vedere al perioadei.

După ce am vorbit despre culturi profitabile pe suprafețe mici și medii și despre cultura de floarea soarelui, astăzi îți vom prezenta și câteva modalități optime prin care se poate realiza asolamentul culturilor. Descoperă în continuare care sunt beneficiile procedurii și cum o poți pune și tu în practică.

Magazia Lu Costică este locul în care găsești atât utilaje agricole fără de care nu ai putea lucra, precum semănători sau pluguri agricole, dar și informații deosebit de importante care te vor ajuta să ai culturi de calitate.

Rotația culturilor: Importanță, tehnici și sfaturi utile

Ce este rotația culturilor?

Rotația culturilor reprezintă un sistem în care două sau mai multe culturi sunt produse într-o ordine anume. Astfel, aceasta presupune amplasarea diferitelor culturi în fiecare sezon de producție, în așa fel încât nici una dintre ele să nu se afle pe aceeași parcelă de pământ doi ani la rând.

Rotația culturilor: Importanță, tehnici și sfaturi utile

Beneficiile rotației culturilor

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Cultivarea aceleiași specii pe același teren an după an furnizează o sursă de hrană continuă sau un habitat permanent pentru dăunătorii din sol. Atunci când același tip de plantă sau plante din aceeași familie este cultivat succesiv, pe aceeași solă, șansele producerii unei infestări repetate sunt mult mai mari, din cauza insectelor și bolilor care rămân în sol pe timpul iernii. În schimb, prin rotația culturii respective cu una care nu este afectată de același tip de dăunători sau agenți patogeni, bolile și insectele vor fi eliminate treptat de pe sola respectivă.

Combaterea buruienilor

Monocultura practicată an de an favorizează păstrarea buruienilor cărora li se potrivește ciclul de viață al culturii respective. Astfel, rotațiile adecvate ajută la combaterea buruienilor în două moduri:

  • Culturile diferite, cu cicluri de viață diferite – în special combinațiile dintre culturile de primăvară și cele de toamnă;
  • Ajută la întreruperea ciclului buruienilor și diminuează cantitatea de semințe care revin în sol.

Culturile din specii diferite permit utilizarea unor grupe de erbicide și moduri de acțiune diferite, facilitând combaterea buruienilor și făcând-o mai eficientă.

Apă și substanțele nutritive

Culturile diferite folosesc apă și substanțele nutritive din sol în mod diferit. În timp ce unele culturi consumă mai multe decât altele, altele întorc elementele nutritive înapoi în sol și produc materie organică mai bună.

Rotația culturilor a devenit o practică de lucru din ce în ce mai folosită datorită multiplelor beneficii pe care le aduce asupra cantații și calității producției obținute.

Realizarea rotației culturilor

Pentru a realiza o rotație a culturii într-un mod eficient este important să realiezi o structură a culturilor care urmează să fie însămânțate. Pentru început, trebuie să stabilești toate speciile care vor fi plantate în fermă, suprafața care va fi alocată fiecăreia și modul în care se va efectua rotația culturilor pe parcursul anilor.

Astfel, pentru realizarea unei structuri optime trebuie să ți cont de particularitățile fiecărei plante care urmează să fie cultivată. Cele mai importante particularități sunt:

Cerințele de apă și de substanțe nutritive

Dimensiunea sistemului radicular din punct de vedere al lungimii, adâncimii și gradului de ramificare.

Durata perioadei de vegetație

După perioada de vegetație, plantele sunt clasificate în:

  • Efemere: cele care ocupă terenul pentru aproximativ 8 săptămâni;
  • Anuale: parcurg starea de vegetație între 2 luni și un an;
  • Bienale: parcurg toate stările de vegetație în 2 ani;
  • Perene: cele care ocupă terenul pentru mai mulți ani.

Pe lângă toate acestea, rotația culturilor trebuie să fie efectuată după principiul secesiunii raționale. Astfel, plantele mari, care au mai multă nevoie de apă și substanțe nutritive din sol, trebuie să fie plantate după plantele mai mici, care consumă mai puține resurse. În cazul în care plantele consumatoare vor avea prioritate sau în cazul în care rotația culturii nu va respecta un interval de timp optim, va avea loc fenomenul cunoscut sub denumirea de ”oboseală solului”, adică momentul în care substanțele nutritive și apa sunt consumate rapid, iar terenul nu mai poate susține alte recolte.

O altă metodă eficientă pentru a realiza o rotație optimă constă în înființare unor culturi cu plante care lasă în sol elemente nutritive, precum leguminoasele, după care pot fi planatate și specii care consumă o cantitate mare de azot și fosfor, precum este porumbul, grâul sau floarea soarelui.

Când vine vorba despre speciile legumicole este important să ții cont că plantele din aceeași specie să nu fie plantate pe aceeași solă la un interval mai mic de trei ani.

Rotația culturilor: Importanță, tehnici și sfaturi utile

Sfaturi importante pentru realizarea rotației culturilor

Determinarea unei structuri potrivite a culturilor care urmează să fie însămânțate este esențială pentru realizarea unui asolament. Din acest motiv, cele mai bune rezultate se pot obține cu ajutorul unor metode specifice:

Includerea plantelor leguminoase – în orice asolament trebuie să fie incluse și plantele leguminoase anuale sau perene pentru că ele degajă în sol substanțele necesare pentru restabilirea fertilității.

Reguli pentru cultura de floarea soarelui – Pentru cultura de floarea soarelui este bine ca această plantă să revină pe aceeași sola după aproximativ 4-5 ani de la prima plantare. Astfel, se va prevenii atacul unor boli.

Evita rotația grâu-porumb – Principalele plante cultivate în România sunt grâul și porumbul, iar foarte mulți agricultori folosesc rotația dintre cele două. Însă, această practică nu este recomandată, deoarece ambele plante sunt mari consumatoare de elemente nutritive din sol și au în comun anumite boli, ca de exemplu fuzarioza.

Exemple de rotații ale culturilor

Am stabilit deja că pentru a realiza o structură bună este nevoie să se cunoască nevoile particulare ale fiecărei plante.

  • Legumele rădăcinoase, precum hreanul, morcovul sau pătrunjelul ori cele bulboase, precum ceapă sau usturoiul, nu consumă foarte multe substanțe nutritive din sol, astfel că pot fi folosite drept culturi premergătoare pentru anumite specii mai pretențioase de plante.
  • De asemenea, plantele păstăioase, precum fasolea sau mazărea au proprietatea de a fixa azotul în sol, astfel că pot fi folosite drept cultură premergătoare pentru cerealele păioase sau pentru porumb.
  • Plantele crucifere, precum varză, ridichile ori guliile, dar și solanaceele, precum roșiile, vinetele sau ardeii, sunt plante care vor consumă foarte mulți nutrienți din sol și care pot fi folosite drept cultură premergătoare pentru legumele rădăcinoase ori bulboase.

Modele de asolamente

Iată câteva modele de asolamente care se pot realiza pe o perioada cuprinsă între 3 și 6 ani:

  • Asolament de 3 ani – cultura din primul an va fi de leguminoase sau plante tehnice, cultura din al doilea an de cereale păioase, iar ultima cultură va fi cu porumb;
  • Asolament de 4 ani – primul an cultură de leguminoase, al doilea an o cultură de cereale păioase, al treilea an o cultură de plante tehnice, iar la final în al patrulea an se va înființa porumb;
  • Asolament de 5 ani – în primul an pot fi plantate plante leguminoase sau furajere, în al doilea și al treilea an vor fi însămânțate cereale de toamna, iar în ultimii doi ani se pot planta porumb și plante tehnice;
  • Asolament de 6 ani – pentru început pot fi plantate leguminoase, iar în al doilea an cereale de toamna. În al treilea an se poate înființa o cultură de floarea-soarelui, sfecla sau porumb, iar în al patrulea an pot fi plantate cereale de toamna. În ultimii 2 ani se poate plantă porumbul.

Rotația culturilor este una dintre cele mai de succes practici din agricultură. Acestă metodă are influențe direct asupra producțiilor obținute în fiecare an, iar din acest motiv este esențial să ții cont de toate regulile despre care ți-am vorbit mai sus.