LOADING

Type to search

Sfaturile lu' Costica

La ce distanță se plantează pomii fructiferi | Ghid complet

La ce distanță se plantează pomii fructiferi | Ghid complet

În pomicultură, distanța de plantare a pomilor este influențată de mai mulți factori, însă cei mai importanți sunt specia pomicolă și tipul de livadă. După cum probabil știi deja, pentru a avea o cultură bună, în procesul de îngrijire al pomilor trebuie să ții cont de perioada in care se altoiesc pomii sau de stropirea pomilor fructiferi. Însă până ajungi la aceste etape, începutul este deosebit de important. Plantarea unui pom fructifer este un proces care are propriile reguli, iar pentru a avea succes este esențial să ții cont și de distanța la care se plantează aceștia.

Astfel, pentru a nu avea surprize neplăcute mai târziu, când pomii vor crește, iată cum determini distanța necesară.

Așa cum am spus și mai sus, distanța de plantare a pomilor fructiferi este influențată de tipul de livadă și de specia pomicolă. Ce înseamnă mai exact tipul de livadă vei afla citind în continuare.

Distanța la care se plantează pomii fructiferi într-o livadă clasică

Într-o livadă clasică se plantează pomi de talie mare și mijlocie, cu coroane mari de forma unei piramide. Din acest motiv, distanțele de plantare sunt mai mari, iar în acest tip de livadă încap de regulă între 150 și 350 de pomi fructiferi.

Într-o livadă clasică, distanța de plantare între pomi ar trebui să fie de 5 metri între rânduri și 5 metri între pomi pe rând.

La ce distanță se plantează pomii fructiferi | Ghid complet

Distanța la care se plantează pomii fructiferi într-o livadă intensivă

Într-o livadă de tip “intensivă”, pomii fructiferi au o talie mare sau mijlocie și coroane mari de tip piramidă, așa că distanțele de plantare trebuie să fie generoase.

În funcție de mărimea livezii și de speciile de pomi, distanțele de plantare sunt următoarele:

  • plantație pomicolă cu densitate mică – 633 de pomi la hectar: 4 metri între rânduri și 4 metri între pomi;
  • plantație pomicolă cu densitate mare – 634 – 833 de pomi la hectar: 4 metri între rânduri și 3 metri între pomi;
  • plantație pomicolă cu densitate mare – 834 – 1.666 de pomi la hectar: 4 metri între rânduri și 1,5 metri între pomi.

Distanța la care se plantează pomii fructiferi într-o livadă cu densitate mare

Distanța de planatare într-o livadă “super-intensivă” este redată de specia pomilor și de densitatatea lor. Astfel, într-o astfel de livadă se plantează de la 1800 până la 3330 de pomi la hectar sau chiar mai mult.

Într-o astfel de livadă pomii fructiferi au corone de tip fus subțire sau gard Belgian. Plantația oferă rod începând cu al doilea an de la plantare, iar livada aduce profit din al treilea an.

Necesarul de pomi în funcție de suprafața terenului

Pentru a știi câți pomi trebuie plantați pe o anumită suprafață de teren, trebuie să stabilești prima dată tipul plantației, specia pe care o dorești și schemă de plantare pentru care optezi, adică distanță la care vei planta pomii.

Astfel, pentru a afla de câți pomi ai nevoie pe o anumită suprafață este esențial să împarți suprafața totală a terenului de plantat (lungime x lățime) la suprafața necesară a unui pom (spre exemplu 4 metri x 4 metri). Pentru a înțelege mai bine formula de calcul, urmărește următorul exemplu:

Pentru un teren de 1000 de metri pătrați, calculul este următorul: 1000 : 4 x = 62, 5. Deci, ai nevoie de 6 de pomi.

Întrucât vor fi și situații în care nu toți pomișorii se prind, achiziționează un surplus de 5% de puieți pentru a putea face înlocuirea celor la care plantarea nu este un succes.

La ce distanță se plantează pomii fructiferi | Ghid complet

Distanța de plantare față de gardul vecinului

Distanța față de hotar (proprietatea vecinului) este reglementată prin lege începând cu 2007. Potrivit legii pomiculturii “cei care vor să planteze pomi fructiferi în grădini şi curţi trebuie să respecte anumite distanţe faţă de proprietatea vecinilor: doi metri de la gard în cazul pomilor de talie mică şi trei, în cazul celor mai înalţi”. O distanță mai mică de 2 metri pe propriul teren față hotar ar duce la imposibilitatea vecinului să planteze pomii săi la o distanță de 2 metri față de gardul lui din motivul de la punctul de mai sus: pomii ar fi prea aproape și coroanele s-ar intersecta, iar iluminarea ar fi compromisă.

Al doilea punct esențial în determinarea distanței de plantare dintre pomii fructiferi este reprezentat de specia pomicolă.

La ce distanță se plantează pomii fructiferi | Ghid complet

Distanța de plantare a merilor

Merii se plantează la o distanță între pomi pe rând cuprinsă între 1 și 4 metri și 3-6 metri între rânduri. În livezile super-intensive, distanțele pot fi și mai mici, în funcție de tehnologia aplicată.

În livezile clasice, merii se plantează de regulă la o distanță de 4-5 metri între pomi pe rând și 5-7 metri între rânduri.

Sistemul intensiv presupune plantarea mărului la distanța de 2-3 metri între pomi pe rând și 4-5 metri între rânduri, iar în sistemul super-intensiv distanța de plantare se reduce până la 0,5-2 metri între pomi pe rând și 3-4 metri între rânduri.

La ce distanță se plantează pomii fructiferi | Ghid complet

Distanță de plantare a perilor

Într-un sistem semi-intensiv, perii se plantează la o distanța de 4-5 metri între rânduri și 4 metri distanță între pomi pe rând.

Într-o livada de tip intensivă, distanța de plantare la păr este de 3,5-4 metri între rânduri și 2-3 metri între pomi pe rând. Se folosesc soiuri și portaltoi cu vigoare mijlocie, rezistente.

În sistemul super-intensiv, distanța de plantare este redusă până la 0,9-1,5 metri între pomi pe rând și 3,5-4 metri între rânduri.

La ce distanță se plantează pomii fructiferi | Ghid complet

Distanța de plantare a caișilor

Într-o livada clasică, caișii se plantează la distanțe mă mari, adică 4-5 metri între pomi pe rând și 5-6 metrii între rânduri.

Într-o livada de tip intensiv, distanțele se reduc, astfel că pot încăpea intre 1000-1200 de pomi/ ha, iar în sistemul super-intensiv numărul de pomi depășește 1250 de pomi/ha.

Cu siguranță acest articol îți va fi foarte util in procesul de plantare al pomilor fructiferi. Magazia lu Costică îți aduce pe lângă unelte pentru grădina, precum foarfece pentru pomi, extrem de utile în îngrijirea și întreținerea unei livezi și o mulțime de informații importante pentru o cultură de calitate.